5 Aralık 2012 Çarşamba

REŞAT NURİ GÜNTEKİN İN BİYOGRAFİSİ

         REŞAT     NURİ     GÜNTEKİN İN     BİYOGRAFİSİ

   Türk Edebiyatının efsane yazarlarından olan Reşat Nuri Güntekin,25 Kasım 1889 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelmiştir. İlköğretim ve Ortaöğretimin ardından Üniversite hayatını İstanbul Üniversitesinde geçirmiş ve başarı ile mezun olmuştur.
Üniversite’nin ardından öğretmenliğe başlayan Reşat Nuri Güntekin, ilk olarak 1913 yılında Bursa’da bir okulda öğretmenlik hayatına başlamıştır. Bursa’nın ardından öğretmenlik hayatına çeşitli şehirlerin çeşitli okullarında devam etmiştir.
1931 yılında Resmi Olarak Milli Eğitim Müfettişliğine başlamıştır ve eğitim-öğretim sektöründe hizmet vermeye devam etmiştir.1933 – 1943 yılları arasında siyasete atılan Reşat Nuri Güntekin, bu tarihler arasında Meclis’te Çanakkale Milletvekili olarak boy göstermiştir.
Yazarlık hayatına 1.dünya savaşı sonunda başlayan Reşat Nuri, ilk eseri olan Eski Ahbap isimli romanını yine 1917 yılında çıkarmıştır.1918 yıllında Tiyatro ve eleştiri yazıları da yazmaya başlayan Güntekin, gazetelerde yazmaya ve hikâyeler türetmeye başlamıştır.
Zaman geçtikçe birçok esere imza atan Reşat Nuri Güntekin, Çalıkuşu, Yaprak Dökümü, Kavak Yelleri gibi eserlere de imza atmıştır ve Türk Edebiyatının en önemli isimleri arasında kendine yer bulmuştur.
Zaman geçtikçe ilerleyen yaşlarında amansız bir hastalık olan Kanser’e yakalanan Reşat Nuri Güntekin, tedavi için gittiği Londra’da hayatını kaybetmiştir. Mezarı ise İstanbul Karacaahmet Mezarlığında bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder